NVO Nieuws 19-04-2024

Petitie tegen verplichte rekentoets op mbo aan Tweede Kamer aangeboden

Door invoering van de verplichte rekentoets zullen leerlingen met dyscalculie (en andere grote rekenproblemen) geen kans maken hun mbo-diploma te halen. Dat mag niet gebeuren. Daarom boden op 16 april student Noëmie (ervaringsdeskundige) en haar ouders, JOBmbo, Oudervereniging Balans, Ouders & Onderwijs, Kwaliteitsinstituut Dyscalculie en de NVO de petitie ‘Vergroot de kans op een diploma voor mbo’ers met dyscalculie en ernstige rekenproblemen’ aan de Tweede Kamer aan.

Ook werd een statement aangeboden. Joli Luijckx (Balans) en Hans van Luit, hoogleraar orthopedagogiek (em) en expert diagnostiek en behandeling van kinderen met dyscalculie gaven nadere toelichting. 

Eerder vroegen orthopedagoog-generalist Jojanneke van der Beek op Een Vandaag en Hans van Luit in De Volkskrant ook aandacht hiervoor. In het mbo debat, later die dag kwamen kamerleden Claire Martens-America (VVD) en Reinder Blaauw (PVV) op de petitie terug. Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs zegde toe verder te kijken naar welke groep studenten met maatwerk geholpen kan worden zodat zij toch de toets kunnen halen. Ook wil hij onderzoeken of maatwerk en ondersteuning in de praktijk ook echt wordt toegepast. 

En er is een groep waarvoor al dat maatwerk niet werkt: “Dan kan het natuurlijk niet zo zijn dat deze studenten dan hun diploma niet kunnen halen” stelde de minister en hij beloofde de Kamer er verder op terug te komen.

null